Stater, etterretningsbyråer og selskaper kriger vilt om medisinsk utstyr: Maskekamp er helt Texas
Klassekampen, 8. april 2020: Hele verden vil ha tak i det samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Den Hongkong-fødte og Bodø-baserte forretningsmannen Stephen Fu har i 17 år drevet med vareimport fra Kina. Gjennom selskapet Orient Holding har han 14 ansatte i byen Zhongshan, som siden et par uker tilbake har jobbet dag og natt for å sikre noen av Norges kommuner og sykehus det hele verden trakter etter: sertifisert smittevernutstyr.
Logistisk risikosport
I begynnelsen av april fastslo Verdens helseorganisasjon (WHO) at det de kaller «den globale mangelen» på smittevernutstyr er «kronisk». Beskjeden fra helsepersonell er den samme verden over: Det skorter på utstyr som beskytter dem selv og pasientene de behandler.
De illevarslende vitnesbyrdene avslører at det er manko på det meste: stellefrakker, hansker, ansiktsvisir, heldekkende beskyttelsesdrakter og smittevernsbriller. Men aller størst etterspørsel ser det ut til å være etter såkalte halvmasker som filtrerer fra 94 til 99 prosent av lufta som pustes inn.
– Masker med åndedrettsvern, det får jeg ikke tak i nå. Det er ikke mulig, sier Fu.
I USA er maskene kjent som N95 og N99, mens de etter europeisk standard heter FFP2 og FFP3. Hele verden trakter etter dem, og prisene har skutt i været.
– De er grisedyre. De koster fort hundre kroner per stykk, sier Fu om maskene som man på et norsk sjukehus i gjennomsnitt trenger cirka 35 stykker av per pasient, per døgn.
Prisen er ifølge Fu likevel ikke hovedproblemet. I en nedstengt verden med grensekontroller og sterkt begrenset fly- og skipstrafikk, er logistikken den virkelige store utfordringen.
– Frakta er en risikosport. Stater beslaglegger bestillinger etter eget forgodtbefinnende, sier Fu.
Cash på rullebanen
I det siste er det likevel USAs framferd som har skapt størst overskrifter. Landet er hardt rammet av pandemien, med over 10.000 koronadødsfall på landsbasis. USAs uortodokse metoder for å få tak i smittevernutstyr for å møte krisa, provoserer andre land.
Ved å tilby mellom tre og fire ganger så mye som original pris, lyktes representantene fra USA med å «kapre» flyet med de franske maskene.
Stephen Fu forteller at hans ansatte i Kina nylig opplevde å bli overbydd og utmanøvrert av representanter fra den amerikanske varekjeden Walmart.
– Vi hadde et parti med kirurgiske munnbind og en klar avtale. Så kom noen fra Walmart med masse kontanter og snappet det rett foran nesa på oss, sier Fu.
Ville Vesten i Østen
Markedet for masker med åndedrettsvern beskrives som «et galehus» av den Shanghai-baserte tekstilmekleren Michael Crotty i avisa The Guardian, hvor det «er penga som rår».
Det er en beskrivelse Stephen Fu kjenner igjen.
– Det er helt Texas. Ei kasse med munnbind er nå verdt fort over 100.000 på gata, hevder han.
Mandag denne uka mottok Fu en stor forsyning med briller, visir og smittevernsfrakker som ble kontrollert og godkjent av representanter fra Bodø kommune.
Mer utstyr er på vei, deriblant 100.000 kirurgiske munnbind, men Fu sier han «sitter med hjertet i halsen fram til alle varene er levert». Blant annet står en leveranse med ytterligere 50.000 kirurgiske munnbind fast i tollen i Kina, og kommer foreløpig ikke ut av landet.
Langreist og korttenkt
1. april fikk Fu en bestilling på 100.000 gjenbrukbare smittevernbriller av typen som skal tåle å kokes for å desinfiseres, fra Sykehusinnkjøp HF. De forvalter felles innkjøpsavtaler for alle Norges helseforetak.
– Sykehusene gir oss store ordre nå. Vi gjør det vi kan, men av og til må vi bare si «dessverre, vi kan ikke levere», sier Fu.
– Nesten ingen land ser ut til å ha nok smittevernutstyr nå. Hvorfor har det blitt sånn?
– Alle har gått på samme logistikkskole og alle har villet ha ned lagerkostnadene. Direkteimport ble kuttet for å spare penger, og man satset på «just in time»-logistikk. Alle land la opp til å kjøpe utstyret fra Mölnlycke og 3M sine lagre i Europa, sier Fu, og viser til to av de største aktørene i markedet.
Importøren sier han «håper på det beste», men mener vi bør «forberede oss på det verste» i en verden der en pandemi uten vaksine og medisin herjer, og alle vil ha det samme smittevernutstyret.
– Det jeg er mest redd for nå, er at smitten vil blusse opp igjen i Kina. Da kommer de til å stenge alt og beslaglegge all eksport av smittevernutstyr i løpet av et par timer.